Σχετικά με Κοριούς

Πού βρίσκονται οι κοριοί;

Οι κοριοί βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Συνδέονται με ανθρώπους και μπορούν να ζήσουν οπουδήποτε οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο, όπως ξενοδοχεία, κοιτώνες, σπίτια, διαμερίσματα, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, σχολεία και νοσοκομεία. Οι κοριοί συγκεντρώνονται γενικά σε περιοχές όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Το επίπεδο σώμα τους τους επιτρέπει να κρύβονται σε μικρές γωνίες σε κρεβάτια, έπιπλα όπου κοιμούνται οι άνθρωποι ή σε κοντινές περιοχές, όπως σανίδες, πρίζες, ακόμη και συσκευές.

Πώς εξαπλώνονται;

Οι κοριοί είναι εξαιρετικοί στο ωτοστόπ! Μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από ένα μολυσμένο κτίριο σε μια νέα τοποθεσία καθώς μετακινούνται οι άνθρωποι. Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κοριών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή ταξίδια. Οι κοριοί ταξιδεύουν με αποσκευές, προσωπικά αντικείμενα ή ρούχα και μπορούν να μετακινηθούν από χώρα σε χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε μια κοινότητα, οι κοριοί μπορούν να εξαπλωθούν όταν οι άνθρωποι μεταφέρουν μολυσμένα αντικείμενα σε νέα σπίτια ή διαμερίσματα. Η αγορά μεταχειρισμένων κρεβατιών ή άλλων μολυσμένων επίπλων έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιταχύνει τις τοπικές επιδημίες κοριών. Όταν βρίσκονται μέσα σε ένα κτίριο, οι κοριοί μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ δωματίων ή διαμερισμάτων περπατώντας ή σέρνοντας στους διαδρόμους ή πιέζοντας ανάμεσα σε μικρές ρωγμές σε τοίχους, οροφές ή εισόδους βοηθητικών υπηρεσιών.

Θα με πληγώσουν οι κοριοί;

Οι κοριοί τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Παίρνουν αίμα από άτομα που κοιμούνται εισάγοντας μέρη του στόματός τους στο δέρμα και απομυζώντας μικρές ποσότητες αίματος. Η διατροφή των κοριών δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδει ασθένειες, ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι κοριοί μπορούν να μεταφέρουν ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια ( MRSA ) στο σώμα τους.  Μπορούν να τρέφονται με εκτεθειμένο δέρμα (λαιμός, χέρια, πόδια κ.λπ.) όταν το άτομο κοιμάται. Η αντίδραση στα δαγκώματα ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο. Το τσίμπημα του κοριού δεν προκαλεί άμεσο πόνο, επομένως δεν διαταράσσει τον ύπνο. Γενικά, οι άνθρωποι αισθάνονται τα αποτελέσματα του δαγκώματος μόνο το επόμενο πρωί. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα τσίμπημα κοριού έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή, κόκκινη, κνησμώδη φουσκάλα, όπως τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερο πρήξιμο και κνησμό, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν καμία δερματική αντίδραση, και ως εκ τούτου, δεν παρατηρούν καν την προσβολή. Ένα σοβαρό πρόβλημα με τους κοριούς είναι το συναισθηματικό άγχος που σχετίζεται με το παράσιτο. Η σκέψη ότι ένας κοριός τρέφεται από ένα άτομο που κοιμάται μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία ή ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές που μπορεί να είναι χειρότερες από το τσίμπημα κοριού!!

Ποια είναι τα σημάδια της προσβολής από κοριούς;

Τα τσιμπήματα κοριών είναι το πρώτο σημάδι αλλά όχι το πιο σίγουρο επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τσιμπήματα άλλων εντόμων. Η σύλληψη του εντόμου στην πράξη είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποδείξετε μια προσβολή. Εάν βρεθεί κοριός, τοποθετήστε τον σε ένα μικρό μπουκαλάκι και πηγαίνετέ τον σε έναν ειδικό για να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για κοριό. 

Τρία σημάδια προσβολής από κοριούς είναι:

  1. Βρίσκοντας τους ίδιους τους κοριούς. Προσέξτε πώς μοιάζουν οι ζωντανοί κοριοί. Είναι καφέ, μοιάζουν με μια φακή και περπατούν σχετικά γρήγορα.
  2. Όταν οι κοριοί μεγαλώνουν, ρίχνουν το δέρμα ή το κουκούλι τους. Συνήθως πολλά από αυτά τα πεταμένα δέρματα παρουσιάζουν στοιχεία προσβολής.
  3. Όταν οι κοριοί τρέφονται με αίμα, εκκρίνουν μια μικρή μερίδα αίματος στο σημείο σίτισης, στα σεντόνια ή σε μέρη όπου συγκεντρώνονται, όπως στις πτυχές του στρώματος. Πρόκειται για κηλίδες αίματος και υποδηλώνουν προσβολή.

 Χρησιμοποιήστε έναν φακό για να εξετάσετε τις ρωγμές και τις σχισμές όπου μπορούν να κρυφτούν οι κοριοί. Ψάξτε προσεκτικά για κοριούς στα σεντόνια ή στις ραφές των στρωμάτων, στις μαξιλαροθήκες ή σε ρωγμές στο κεφαλάρι. Τα σημάδια της παρουσίας κοριού περιλαμβάνουν επίσης μικρά αιματηρά σημάδια στο κρεβάτι ή σημάδια σε κλινοσκεπάσματα, σεντόνια ή στρώματα. Συχνά, οι κοριοί θα εκκρίνουν μια μικρή σταγόνα αίματος μετά το τάισμα. Ερευνήστε τις ραφές του στρώματος ή άλλες ρωγμές μέσα ή κοντά στο κρεβάτι που δείχνουν ενδείξεις υπολειμμάτων κοπράνων. Γενικά αυτά συμβαίνουν όπου μπορείτε να βρείτε ζωντανούς κοριούς ή τα σκισμένα δέρματά τους.

Ενδείξεις προσβολής από κοριούς
Προσβολή κοριών σε κομοδίνο

Πώς μπορώ να αποτρέψω την είσοδο κοριών στο σπίτι μου ή στο κατάλυμα μου;

Η πιο πολύτιμη μορφή προστασίας του χώρου είναι η επίγνωση της απειλής. Κατανοήστε πού και πώς ταξιδεύουν. Μάθετε πώς μοιάζουν και πώς να τα αναζητήσετε. Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε ή φέρνετε μεταχειρισμένα έπιπλα ή ρούχα στο σπίτι σας. Πλύνετε οποιοδήποτε αντικείμενο που πλένεται με ζεστό σαπουνόνερο και στεγνώστε με ζεστό αέρα. Οι κοριοί δεν θα επιβιώσουν σε αυτό το καθεστώς. Κάντε το σκούπισμα, τον καθαρισμό, την οργάνωση και την επιθεώρηση μια τακτική συνήθεια. Ο ατμός ή η θερμική επεξεργασία θα πρέπει να εφαρμόζεται σε οτιδήποτε ύποπτο αντικείμενο πριν εισέλθει στο σπίτι.

Αν βρω κοριούς, τι πρέπει να κάνω;

Εάν έχετε βρει και επιβεβαιώσει κοριούς στο σπίτι σας, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα.

ΟΧΙ :

1. Μην πανικοβάλλεστε. Θυμηθείτε ότι αυτά τα παράσιτα δεν απειλούν τη ζωή σας. Είναι πιθανό ότι το έντομο ήταν μόνο του. Αναπαράγονται αργά, ώστε να έχετε χρόνο να οργανωθείτε και να αναπτύξετε μια λογική και επιθετική αντιμετώπιση.
2. Μην υποθέσετε ότι οι κοριοί είναι παρόντες λόγω έλλειψης καθαριότητας ή κακής καθαριότητας. Αυτά είναι παράσιτα των ανθρώπων και μπορούν να βρεθούν όπου κι αν βρίσκονται οι άνθρωποι.
3. Μην πετάτε απλώς στο κάδο έπιπλα ή άλλα προσβεβλημένα αντικείμενα.                                                                                                             4. Μην αγοράζετε ή χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες που δεν φέρουν ετικέτα για τον έλεγχο των κοριών. Οι θεραπείες και οι εφευρέσεις στο σπίτι πιθανότατα δεν θα έχουν καμία επίδραση στους κοριούς, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς, την οικογένειά σας και το σπίτι σας.

ΝΑΙ :

α. Μείνε ήρεμος. Να ξέρετε ότι οι κοριοί, αν και είναι δύσκολο να ελεγχθούν, μπορούν να εξαλειφθούν από το σπίτι σας αν ακολουθήσετε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.
β. Επιθεωρήστε και παρακολουθήστε. Προσδιορίστε πού είναι η προσβολή και πόσο διαδεδομένη είναι. Η χρήση παγίδων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος παρακολούθησης..
γ. Καθαρίστε, πλύνετε, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα. Μην μετακινείτε έπιπλα από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Χρησιμοποιήστε καλύμματα  στρωμάτων. Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία απολυμαντή με εμπειρία στον έλεγχο κοριών. 

Πώς επιθεωρείτε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για κοριούς;

Είσοδος στα δωμάτια του ξενοδοχείου:

Κατά την είσοδό σας στα δωμάτια του ξενοδοχείου, ρωτήστε αν έχουν εντοπιστεί κοριοί και αν έχουν αντιμετωπιστεί.

Όταν βρίσκεστε στο δωμάτιό σας, μην παίρνετε καμία από τις αποσκευές, το παλτό ή τα προσωπικά σας αντικείμενα στο κρεβάτι. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε σχάρες αποσκευών, τραπέζια ή αφήστε το μπροστά από την πόρτα σας στο διάδρομο ή στη μπανιέρα.

Επιθεωρήστε προσεκτικά το δωμάτιο πριν από την αποσυσκευασία.

Βήματα για επιθεώρηση:

  • Χρησιμοποιήστε το φακό του κινητού.
  • Τραβήξτε προς τα πίσω τα σεντόνια και επιθεωρήστε τις ραφές του στρώματος, ιδιαίτερα στις γωνίες, για κοκκινωπές ή καφέ κηλίδες).
  • Κοιτάξτε πίσω από το κεφαλάρι αν είναι δυνατόν, προσέχοντας μικρά κενά και ρωγμές στα κομοδίνα και στα γύρω έπιπλα.
  • Επιθεωρήστε το χαλί και τις σανίδες ή το υπόστρωμα στο κρεβάτι.

Εάν υποψιάζεστε προσβολή από κοριούς, επικοινωνήστε με τη διαχείριση – ζητήστε να μεταφερθείτε σε άλλο δωμάτιο και όχι δίπλα.

Επιστρέφοντας σπίτι από μια μολυσμένη περιοχή;

Όταν επιστρέφετε σπίτι από μια μολυσμένη κατοικία, ερευνήστε προσεκτικά και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τις βαλίτσες, τα σακίδια, τις τσάντες και άλλα αντικείμενα που ήταν μαζί σας πριν τα φέρετε στο σπίτι.

Βάλτε όλα τα ρούχα σας σε επανασφραγιζόμενες πλαστικές σακούλες και μεταφέρετέ τα απευθείας σε στεγνοκαθαριστήριο. Πλένετε όλα τα ρούχα (είτε τα φοράτε στο ταξίδι είτε όχι) με ζεστό νερό και σαπούνι και στεγνώνετε σε στεγνωτήριο ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία. 

 Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες για να φυλάξετε τις αποσκευές σας και αποθηκεύστε τις σε απομονωμένο χώρο (αποθήκη ή γκαράζ).

Τα παπούτσια και άλλα αντικείμενα που δεν πλένονται μπορούν να τοποθετηθούν σε κουτί ή τσάντα και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε καταψύκτη ή σε κατάλληλη συσκευή για εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *