Έντομα – Πως οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την αναπαραγωγή τους

Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ασυνήθιστος για τα ελληνικά δεδομένα, με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν ρεκόρ, ακόμη και τους παραδοσιακά ψυχρούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα κλιματικά δελτία της ΕΜΥ, οι μέσες θερμοκρασίες έφτασαν τους 13,8°C τον Ιανουάριο και τους 14,4°C τον Φεβρουάριο, με τις ανώτατες θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 24°C και για τους δύο μήνες. Οι θερμοκρασίες αυτές, σε συνδυασμό με τον θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών, όπως καταγράφηκε επίσης στην Ελλάδα, έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στην εξάπλωση των παρασίτων.


Η αύξηση των θερμοκρασιών δεν επηρεάζει μόνο την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και τη συμπεριφορά των εντόμων.

Τα έντομα, και ιδιαίτερα τα παράσιτα όπως οι κατσαρίδες, ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επιτρέπουν τη συνεχή αναπαραγωγή τους. Χωρίς τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα για να περιορίσουν τον κύκλο ζωής τους, οι πληθυσμοί των εντόμων αυξάνονται ραγδαία, προκαλώντας αυξημένα προβλήματα στους αστικούς χώρους.


Με τους πληθυσμούς των εντόμων να αυξάνονται τόσο γρήγορα, οι συστηματικές εφαρμογές απεντόμωσης γίνονται πιο κρίσιμες από ποτέ.

Η αντιμετώπιση των παρασίτων, όπως οι κατσαρίδες, απαιτεί στρατηγική προσέγγιση και επαναλαμβανόμενες εφαρμογές απεντόμωσης για να διασφαλιστεί ότι τα έντομα δεν θα επανακάμψουν.

Ειδικότερα, για τις περιοχές με υψηλή υγρασία ή κοντά σε σημεία όπου απορρίπτονται τρόφιμα, η πρόληψη και η συνεχής παρακολούθηση είναι απαραίτητες.


Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης παρασίτων, είναι σημαντικό να τηρείτε κάποιες βασικές αρχές πρόληψης:

Διατηρήστε τον χώρο σας καθαρό:
Οι κατσαρίδες και άλλα έντομα προσελκύονται από τα τρόφιμα και τα σκουπίδια. Βεβαιωθείτε ότι οι χώροι είναι καθαροί και οι κάδοι απορριμμάτων σφραγισμένοι.

Σφραγίστε τις εισόδους:
Μικρές σχισμές και τρύπες μπορούν να γίνουν είσοδοι για τα έντομα. Ελέγξτε και επισκευάστε τυχόν προβλήματα στις πόρτες, τα παράθυρα και τους τοίχους.

Χρησιμοποιήστε φυσικά απωθητικά:
Μερικά φυσικά απωθητικά, όπως η δάφνη και το δεντρολίβανο, ίσως μπορούν να βοηθήσουν στην απώθηση των εντόμων πρόσκαιρα πρόσκαιρα , όχι όμως αποτελεσματικά

Ζητήστε βοήθεια από επαγγελματίες : Αν διαπιστώσετε αυξημένη παρουσία παρασίτων, είναι καλό να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες απεντόμωσης που μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις. Εμείς, στην Άπαξ Απολύμανση, παρέχουμε την υπηρεσία Same Day Service, για αυθημερόν επίσκεψη στο χώρο σας με στόχο την άμεση απαλλαγή σας από τους “ανεπιθύμητους επισκέπτες”.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *