Έντομα – Βλαβερά ή Ωφέλιμα;

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να βλέπουμε τα έντομα ως παράσιτα, αλλά η αλήθεια είναι πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ωφέλιμα. Οι φυσικοί θηρευτές, τα παρασιτικά έντομα και οι επικονιαστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό θεωρείται βλαβερό (δηλ. παράσιτα).

Η επικονίαση, είναι μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα έντομα. Έντομα, όπως οι μέλισσες, οι βομβίνοι (σβούροι) και οι πεταλούδες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή φυτών, προσφέροντας σταθερότητα στα οικοσυστήματα και στις καλλιέργειες. Ειδικότερα οι μέλισσες, έχουν ενεργό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί φορείς της γύρης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε την σημαντική προσφορά τους στο ζωικό και φυτικό βασίλειο.


Πολλά έντομα είναι εξαιρετικοί θηρευτές παρασίτων. Οι αράχνες, μερικοί τύποι σκαθαριών, οι μύγες και το αλογάκι της Παναγίας (Mantis) βοηθούν να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τους πληθυσμούς βλαβερών εντόμων, μειώνοντας την ανάγκη για χημικά.


Εκτός από τον έλεγχο των παρασίτων, τα έντομα αποτελούν και σημαντική τροφή για άλλα ζώα, όπως πουλιά, ερπετά και μικρά θηλαστικά, διατηρώντας την τροφική αλυσίδα σε ισορροπία.

Παρά την ωφέλιμη δράση πολλών εντόμων, υπάρχουν και κάποια που προκαλούν προβλήματα, όπως οι κατσαρίδες, οι ψύλλοι και οι τερμίτες. Αυτά τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες ή να προκαλέσουν ζημιές σε δομές και αντικείμενα.


Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *